22 Aralık 2016 Perşembe

Geçmişten Günümüze Bilim Kurgu Romanları ve Filmleri

True History -2.yy
Bilinen en eski bilim kurgu örneği 2.yy'da Lucian'ın True History'siyle başlar.

File:Lucianus.jpg
Lucian of Samasata


Binbir Gece Masalları -8.yy
Ardından Orta Çağ'da kaleme alınmış, Orta Doğu kökenli Binbir Gece Masalları gelir. Bu edebi eser anonimdir. Binbir Gece Masalları Şehrazad'ın hükümdar kocasına anlattığı hikayelerden oluşur. Bu eser sinema ve televizyona pek çok kez uyarlanmıştır. Ancak hiçbir sinema veya televizyon uyarlamasında esere sadık kalınmamış, çoğu kez asıl konusunun dışına çıkıp daha günümüz haline getirilmeye çalışılmıştır. Bunların bir örneği Hollywood filmi olan Arabian Nights'dır. Daha sonraları Binbir Gündüz Masalları adında bir eser daha çıkmıştır.
 
Şehrazad ve Pers Sehinşahı Şehriyar

The Tale of the Bamboo Cutter(Bambu Kesicisinin Masalı) 10.yy
10.yy'da The Tale of the Bamboo Cutter(Bambu Kesicisinin Masalı) gelir. Eser folklorik unsurlar bulunduran bir Japon kurgusal nesirdir. Kaybolmamış en eski Japon düz yazısı olarak da adlandırılır. The Tale of the Bamboo Cutter yaşlı bir çiftin ormanda buldukları sihirli bir bebeği büyütme serüvenini anlatıyor. Eser 2015 yılında Prenses Kaguya'nın Masalı olarak filme uyarlanmıştır. Film Oscar'da En İyi Animasyon Adayı gösterilmiştir.

Prenses Kaguya'nın Keşfi

Theaodologous Autodidactus(Otoridaktus Teolojisi)- 1268-1277
Bir diğer anlamıyla kendi kendini eğitmiş ilahiyatçı olarak adlandırılır. Bu eser ilk Arapça romanlardan biridir. Issız bir ada hikayesidir.

Historie comique des Etats et Empires du Soleil- 1650-1655

Fransız yazar Cyrano de Bergerac tarafından 1650-1655 yılları arasında yazılmıştır.
Image illustrative de l'article Histoire comique des États et Empires du Soleil
Eserin içeriği ile alakalı temsili resim


  • Tarihte yer alan farklı dillerde yazılmış bilim kurgu eserlerin yanında dünyayı kurgu ve hikayecilik anlamında destekleyen asıl ürünler mitolojilere dayanır. Ayrıca ilk gerçek bilim kurgu örnekleri Voltaire'den Micromega, Jonathan Swift'den Gulliver'in Seyehatler ve Kepler'den Somnium'dur. 
  • 18.yy'da bilim kurgu bir edebiyat türü olarak gelişmeye başlamıştır.


Frankenstein- 19.yy
19.yy'da Mary Shelly taraından yazılan bilim kurgunun tanınmasına yardımcı olan yapıt. Aynı zaman da The Last Man'i de yazan Mary Shelly radikal siyasal görüşleriyle tanınan bir insandır.
Felsefi bir roman olarak da bilinen Frankenstein birçok kez sinema ve tiyatoya uyarlanmıştır. Eser korku kategorisinde de yer alır. Frankenstein yaratığın değil yaratıcısının adıdır. Romanda toplumdan soyutlanan ve hayat serüvenlerinde başarısız olan insanların acıklı öyküsü anlatılmaktadır.
Richard Rothwell'ın fırçasından "Mary Shelley". Tablo 1840'da yapılmış.
Mary Shelly


  • 20.yy başlarında ise çoğu Amerika'lı dergilerden çoğalan ve Amazing Stories dergisinin kurucusu Hugo Gernsback'ten etkilenen bir dizi yeni kuşak yazarlar ortaya çıkmıştır. Isaac Asimov, Damon Knight, Donald A. Wolheim, Frederik Pohl, James Blish, Judith Merril 20 yy'ın içinde bulunan yazarlardır. Bu dönemin tanınmış yazarları arasında Robert Anson Heinlein bilim kurgu yazarlarının duayeni olarak tanınmıştır.
  • 1950lilerin Beat Kuşağında yer alan William S. Burroghs postmodernizm ve hiciv türlerinde eserler kaleme almıştır.


Dune(Kum Tepeciği)- 1960-70'ler
1960 ve 1970'lerde Frank Herbert Dune adlı bir bilim kurgu serisi çıkarmıştır. Serinin totali sosyolojik, psikolojik ve felsefik anlamda gözlemler içerir. Din, siyaset, ekonomi, kadın, erkek, cinsellik gibi birbirinden farklı toplumsal konuları bir bütün halinde yansıtmıştır.

Star Trek(Uzay Yolu)- 1966
1966'da Gene Roddenberry tarafından oluşturulan Star Trek(Uzay Yolu) adında bir televizyon dizi başlamıştır. Bu yapıtın aynı zamanda film ve roman uyarlamaları da söz konusudur. Star Trek 3.Dünya savaşından sonra insanların galakside diğer canlılarla bütünlük kurarak Birleşik Gezegenler Federasyonunu oluşturdukları kurgusal bir geleceği anlatır.


Kaptan Kirk ve Mürettebat


Ringworld(Halka Düya)- 1970'ler
1970'ler de Lary Niven'ın konusu bir yıldızın etrafında halka halinde ki dünyanın hikayesidir. Türkiye'de İthaki Yayınları tarafından yayınlanmıştır.
Larry Niven (Paris, 2010).
Lary Niven

Neuromancer- 1980'ler
1980'ler de William Gibson tarafından yazılmış bilim kurgu romanıdır. Bu roman siberpunk olarak nitelendirilebilir. Siberpunk ya da siber çılgınlık yüksek teknoloji düşük yaşam olarak nitelendirilir ve Gibson günümüz Japonya'sını siberpunk olarak adlandırmıştır.
Neuromancer Gibson'ın Sprawl üçlemesinin ilk kitabıdır. Daha sonra bu üçleme Matrix Avcısı adı altında tekrar yayınlanmıştır. Türkiye'de Sarmal Yayınlarınca yayınlanmıştır.
Neuromancer ilk basımının ön kapağı.


Star Wars(Yıldız Savaşları)- 1977
Buna takiben 25 Mayıs 1977 tarihinde George Lucas serinin ilk filmi olan Star Wars'u(Yıldız Savaşları) yaratır. Star Wars popüler kültürün gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır ve daha sonraları belirli aralıklarla serinin diğer filmleri çıkmıştır. Darth Vader'sa bu seride öne çıkan karakterlerdendir. Zira kendisi zalimliği ve coolluğuyla ön planda olmuştur.
Film kurgusal bir galakside geçmektedir. Serilerde Güç unsuru hakimdir. Güç'ü iyilik için kullanan Jediler ve galaksiyi ele geçirmek amacıyla karanlık tarafa geçen Sithler'in mücadelesi konu edilir efenim.


Marooned in Realtime -1986
1986'da Amerikalı yazar Vernor Vinge tarafından yazılan bilim kurgu romanıdır. İki dalda ödül alan bu roman cinayet ve zaman yolculuğunu içinde barındırmıştır. Devam kitapları Barış Savaş'ı ve Kontrolsüz'dür.
MaroonedInRealtime(1stEd).jpg
İlk Basım

Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi
Seri Arthur Dent ismindeki bir İngiliz'in uzayda kestirme bir yol yapılması için dünyanın patlatılmasından sonra uzaya gitmek için otostop çekmesini anlatır. Roman'ın ilginç olayları, farklı karakterleri ve absürt olaylarıyla yazıldığı günden bu yana her yaşta severek okunan bir eser olmuştur. Daha sonra bu serinin filmi de çıkmıştır.

Diğer Bilim Kurgu Kitap Önerileri

Bir Uzay Efsanesi - Arthur C. Clarke
Marslı - Andy Weir
Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi? - Philip K.Dick
Zeplin - Karin Tidbeck
Işık Tanrısı - Roger Zelazny
Yıkıma Giden Adam - Alfred Bester
Ben Robot - Isaac Asimov
Karanlığın Sol El i- Ursula K. Le Guin
Zaman Makinesi - H. G. Wells
Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
Metro 2033 - Dmitry Glukhovsky


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

google-site-verification: googlecb64ffbd2229785a.html